Han elsker vippedyr

Et vippedyrsskab april 1999 med 249 vippedyr - over 600 i januar 2006

Danmarks største samling små håndlavede trykfigurer står på Christianshavn
Læs her en artikel fra marts 1999 i Ugebladet Næstved:
 

Næsten 25 års jagt har givet næsten et kvart tusinde "vippefigurer"

Det er ganske vist... 249 vippende figurer, samlet gennem et kvart århundrede, er formentlig landets største og ihvertfald meget utraditionelle hobbysamling. Samlermanien har gode kår - danskere er til øl, glas, servietter, kuglepenne eller lightere og sådan. Men at samle på træ- og plastikfigurer af vippende art, så kan samlere vist tælles på en enkelt hånd, måske endda blot på en enkelt finger. Manden bag Danmarks største samling er Rolf Murhart, 47 år og fra Næstved. Han har siden 1974 jagtet vippende legetøj.

I barneårene har de fleste haft et trykdyr i hænderne. Prøvet at trykke på fjederen for at få dyret til at vippe.

Vi kender legetøjet, men har svært ved at sætte ord på figuren. Selv foretrækker jeg at kalde dem for vippedyr... fordi det jo er, hvad figurerne gør, altså vipper.

At min samling i dag har nået så stort et antal, skyldes en tilfældighed.

Mine første figurer

Som dreng fik jeg et par vippedyr. Det var morsomt legetøj i slutningen af 50erne, hvor legetøjet jo ikke fyldte ret meget i børneværelset.

Det var sjovt at få en hund til at logre med halen eller nikke med hovedet.

Min samling blev startet på en Irma-indkøbstur ved juletid i '74, hvor jeg så tre flotte af slagsen og kom til at tænke på barndommens fornøjelser... så de røg med i indkøbskurven.

En kat, en abe og en giraf vækkede min samlermani.

Når andre jagter sol på ferien, jagter jeg vippedyr.

Det er en jagt, for de er sjældne butiksgæster. Souvenirbutikker burde jo være findesteder, men nej. Sjovt nok er det ofte helt uventede steder, hvor et enkelt eller to af slagsen kan støves op.

Når jeg kalder dem for vippedyr, er det ikke helt rigtigt. For samlingen tæller også en hel del mennesker. Her er Mickey's veninde Minnie, langnæsede Pinoccio'er, soldater, klovne, sømænd i tvillingeudgaver og senest en østrigsk skiløber.

Men dyrene er i overtal ­ med siddende grise, cirkuskatte, tøjret får, høns, aber, bamser, giraffer og elefanter samt løver plus et hav af fantasidyr. Samlingen tæller også en enkelt kænguro og et par skildpadder.

Vippedyrene er i flotte bemalinger, suppleret med et væld af detaljer. De fleste står på lakerede runde træklodser, mens nogle er på flot udsmykkede klodser i figurens stil. Undtagen mit polske klenodie, en groft udskåret løve, som står på firkantet klods ­ og så er vippedyret bare malet lidt hist og her med tuschfarve.

Suk - en sprællemand

Det har været hårdt arbejde, at skrabe så mange vippedyr hjem til skabet. De er kommet fra hele verden. Fra familiens rejsemål eller når venner har været på tur. Det er blevet til herligt vipperi gennem årene med mange pudsigheder undervejs.

På strøgtur i København faldt jeg over fire kæmperør med sukkerkugler... med fire flotte vippedyr på toppen. De blev købt - familiens unger måtte stå pinen ud med sukkerkuglerne, mens jeg arrangerede vippedyr i skabet.

Efter et Maastricht-besøg kom en kollega glædesstrålende med en gave til mig - med Pinoccio... som sprællemand. Hun syntes, han var så pæn. Ja, meget flottere og sjovere end de vippedyr, som forretningen da også havde.... suk!

Jeg har en del tvillinger og en enkelt firling. Opfindsomheden er åbenbart stor, når materialet blot er små malede trædele, lidt fiskesnøre og en fjeder.

Kun én gang er jeg faldet over et stort udvalg i en butik - i Sirmione ved Gardasøen, hvor jeg støvsugede souvenirbutikken for 20-25 vippedyr... til ublu italienske turistpriser.

Prisen kan også blive for høj. Det måtte jeg erkende i Venedig, hvor jeg med vemod vinkede farvel til en stor og gammel Pinoccio hos antikvitetshandleren.

Det er svært at gå videre, når der er vippedyr i farvandet - til variende priser fra 10-12 kroner og op til samlingens dyreste indkøb, en sort dansk Brio-hund til 172 kroner.

Vovsen er nu ikke samlingens dyreste figur. Den ære har fire polske vippedyr, udført i rav. De er en gave fra en familie i Næstveds polske venskabsby Sopot.

Lavet af ravspecialister i halskæder, armbånd og dukkehus-møbler. Men som også faldt for ideen med at lave rav-vippedyr, monteret på store og udsøgte ravklumper.

Rav-vippedyrene er uvurderlige... der er jo ikke andre. Klenodier, selv om de på sin vis er bestillingsarbejde.

Det er skægt at gå på "vippedyrsjagt"... for at tjekke, om der er vippedyr i byen ­ til en plads blandt legetøjet i vippedyrsskabet, hvor der oser af hjerterum.

(Artikel i Ugebladet Weekend, Sydsjælland i marts 99 med tilhørende billeder)

Tilbage til forsiden

Designed 20. janaur 1999 by RM - updated januar 2006