Worlds first Push Puppets of Amber

Verdens første trykdyr af rav

 

 

 

 

Verdens første trykdyr udført af lutter rav - giraffen, hunden, de to katte og her til venstre aben. Trykdyrene i rav er naturligvis alle monteret på store, flotte og massive ravklumper.

Det er faktisk så forrykt en idé med disse næsten uvurderlige og unikke ravfigurer, at disse fem ravdyr sandsynligvis er de eneste af slagsen på kloden. Trykdyrene er lavet i løbet af foråret og sommeren '98, og den sidste, en kat, er lavet i januar 2001.

Tryk på aben for at se "fødderne", de massive ravklumper i stor forstørrelse af alle fem ravdyr.

 

Clic monkey to see close-ups of Amber

Disse dyr er lavet af ægteparret Helena og Jan Podzorski i Sopot, Næstveds venskabsby i Polen. Østersø-badebyen Sopot ligger mellem storbyerne Gdansk (tidl. fristaden Danzig) og Gdynia.

Helena og Jan er specialister i rav og har firmaet "Helena", hvor ægteparret sammen med sønnen Pawel har en stor produktion af bl.a. halskæder, armbånd og smykker i rav - og hele herligheden går til eksport, til USA. Familien Podzorski (adresse Aleja Niepodleqlosci 689, 81-854 Sopot, Polen) har også udført verdens første Faberge-æg i rav (skønnet værdi i Polen min. 40.000 kroner), som en gave til Gdansk i forbindelse med byens 1000-års jubilæum i 1997 ... faktisk udførte familien Podzorski tre af slagsen, som befinder sig på polske museer. Gdansk - eller som byen med ca. 400.000 indb. tidligere hed, Danzig - er også hvert år ramme om en meget stor ravmesse "Amberif", hvor familien Podzorski altid udstiller. Familien Podzorski er desuden ejere af Polens største ravstykke - med en vægt over 5 kilo og til polsk værdi af mindst en bedre Mercedes... herhjemme måske i Ferrari-klassen.

At familien Podzorski har lavet næsten ubetalelige trykdyr til min samling, er nu en historie for sig, så den glemmer vi. Familien Podzorski har dog kastet sig over en gave på ikke mindre end fem trykdyr i rav, som i juni '98 tilføjede min samling tre smukke og unikke klenodier og den fjerde - en abe - fra august '98, og senest endnu en unik kat i februar 2001.

Design juni 1998 af Rolf Murhart - opdateret januar 2007

Tilbage til forsiden