Die Stadt Murrhardt mit über 14.000 Einwohnern ist Zentrum im Naturpark Schwäbisch-Fränkischer Wald und ist malerisch eingebettet in Wiesen, Wälder, Berge und Täler. Beim Wandern entlang des Limes oder auf Rundwegen findet man Ruhe und Entspannung und kann sich von dem Alltagsstress so richtig erholen. Das Freizeitgebiet Waldsee bietet den Gästen einen Campingplatz, Spielplätze, eine Minigolfanlage und ein Restaurant mit großer Terrasse. Doch auch ein Stadtrundgang lohnt sich. Historische Gebäude wie die Stadtkirche, die spätromanische Walterichskapelle und die Walterichskirche laden zu einer Besichtigung ein. Ebenfalls empfehlenswert ist ein Besuch des Carl-Schweizer-Museums und der Städtischen Kunstsammlung.

Byen Murrhardt ligger et halvt hundrede kilometer nordøst for Stuttgart i det sydtyske bayern-område - midt i et beskyttet og smukt naturområde, rigt kuperet og midt i en utrolig smuk og frodig dal. Byvåbenet daterer sig så langt tilbage som år 1389 som et tegn på byen og klosteret. By-historien går dog helt tilbage til romertiden, idet romerske tegninger viser, at de havde anlagt deres såkaldte "øst-grænse" midt gennem byen, ligesom Murrhardts mandlige befolkning (germanere/gallere) meldte sig "frivilligt" til romersk militærtjeneste. Dermed skrev Murrhardt sig tidligt ind i historiebøgerne.

Et familie kuriosum:

At byen har en vis interesse for familien Murhart herhjemme skyldes den enkle grund, at familienavnet er hentet med baggrund i denne sydtyske by - blot er familienavnet lettere "fordansket".

Min far, Werner Murhart, f. Madsen d. 21. feb. 1916, ville i efterkrigsårene (2. verdenskrig) tilføje slægtsnavnet Dahlstrøm til sit fra fødslen givne efternavn Madsen - til slægtsnavnet Dahlstrøm-Madsen (beskyttet navn) - efternavnet, som resten af familien forøvrigt bærer (ifølge kirkebøgerne). Tilføjelsen til efternavnet ønskede han at ændre i årene lige efter 2 verdenskrig, inden han i slutningen af 1940erne nedsatte sig som selvstændig frilandsgartner på fødehjemmets ejendom med tilhørende 5 tdl. agerbrugsjord i Stubberup på Falster.

Men det med tilføje Dahlstrøm til Madsen blev aldrig til noget, fordi en københavnsk advokat i familien (der var dengang 12 grene i familien) modsatte sig min fars anmodning grundet hans tidligere og mangeårige arbejdsophold (både før og under krigsårene) på nellike-gartnerier i først Finland, så i Ungarn, Tyskland og til sidst i Polen (min far kom hjem i april '45 lige inden befrielsen - giftede sig i 1950). Min far mente sig selv helt upolitisk og blev derfor så rasende over advokatens antydning og afslag, at han i stædighed så ville hedde noget helt andet (ja, familieskænderier og kontroverser har man jo altid haft ... og de medfører ofte de særeste mærkværdigheder).

Med nærmest bind for øjnene satte min far nu en finger på Europa-kortet (eller måske var det kun et Tysklandskort?) ... ramte byen Murrhardt (gennem Murrhardts næsten 2000-årige byhistorie har den forøvrigt haft flere stavemåder - romerne stavede byen Murhart, mens germanerne mente, at Murrhard eller Murrhart var det rigtige. Først senere fik byen sit nutidige navn: Murrhardt - efter floden Murr og hardt efter dét sted i skov eller mose, hvor kreaturer græsser). Min far fandt sit nye efternavn ... og ved navne-beskyttelsen herhjemme undlod han to bogstaver for at tilstræbe en "fordanskning", en enkelhed i navnet (altså valgte han den romerske stavemåde, vistnok uden at kende dette faktum) ... til slet og ret Murhart. Om min far har kendt byen Murrhardt er ukendt... men jeg ved, at han på et tidspunkt som nellikegartner i Tyskland har haft bekendskaber i eller fra Stuttgart (ca. 35 km fra Murrhardt)... så måske har han været på sydtysk besøg (og folk i Stuttgart har jo fra ca. år 1900 brugt Murrhardt og byens store kunstigt anlagte bade-sø som søndagens udflugtsmål - så det er ikke til at vide, om min far på et tidspunkt har hørt navnet (måske besøgt?) ... og hvis nu fingeren ramte tæt ved, at han så tænkte ... tja, hvorfor ikke? Dette er dog gætteri, men måske alligevel ikke så lagt fra sandheden, som man måske umiddelbart ville tro ..... sikkert er det, at min far aldrig har/eller ville omtale besøg i sydtyske Murrhardt ... men det er jo ikke det samme, som ikke at have været dér. Jeg mistede min far i 1989, hvorfor denne del af slægtshistorien desværre ligger gemt i uvisheden.

Familien har naturligvis gennem årene udfrittet den "stædige" gartner ... og fået historien i småbidder. Så det er vel på sin vis morsomt at være født til efternavnet Murhart, at byen Murrhardt den 18. september 1997 kom på Internet - og det er vel et kuriosum, at familienavnet er en by. De fleste med stednavn som efternavne, har vel oftest kun et tilfældigt "slægtsskab"/navnelighed med en gade eller vej, måske en bygning eller område - kun sjældent kan efternavne henføres til byer.

Navnet Murhart er nu heller ikke ukendt i en anden verdensdel. Således kan man i San Francisco's folketællingsarkiver - "San Francisco - 1850 City Directory" - finde to tyske familier med netop vores danske efternavn, uden at der forøvrigt på nogen måde er danske familierelationer. Det er: "Murhart, G., trader, Bw b D and K" samt "Murhart, Gustave, fruit store, J b M and San", lige som man kan læse, at der på et tidspunkt er indvandret 22 tyskere med efternavnet Murhard og 29 med efternavnet Murhardt - og at der i Texas lever en Charles Murhardt, f. 1950. Så her gik man næsten og troede, at der kun var én familie med navnet Murhart ... og så er der rent faktisk et par familier plus temmelig mange med diverse større eller mindre staveændringer. Også i Danmark er der flere familier med det vel usædvanlige efternavn ... familienavnene er dog anderledes stavet, idet slægtsnavnet Murhart er beskyttet navn i Danmark.

  Dette billede, eller rettere tegning, er det første fra byen Murrhardt, udført af ukendt tegner ca. 1514. Læg mærke til, at byen på daværende tidspunkt staves nøjagtigt som vores efternavn. En kopi af dette unikke billede er nu i familieeje



Eventyrligt møde ved floden Murr
Internet banede vej for feriens overraskende højdepunkt i den sydtyske by Murrhardt. Klik billedet og læs avisartikel om vores besøg i Murrhardt sommeren 1998

Til side med bl.a. links til byen Murrhardt, billeder og lidt oplysninger om byen

Tilbage til min forside

Webdesigns: Rolf Murhart - made 1. juni 1998 - Updated 7. juni 1998 and 18. november 1999 - 2005