Historien om trykfigurer - Push Button Puppets - Wakouwa - (researched og oversat af Rolf Murhart, juli 2001)

Trykfigurenes rødder - til de to brødre, som opfandt det vippende legetøj i træ

Historien om Kohner Toy Company
- om brødrene Paul og Frank Kohner, som lancerede trykfiguren i 1947.


Brødrene Paul og Frank Kohner stod bag firmaet Kohner Wood Toys (Kohner Trælegetøj) i 10-året mellem 1946 og 1956. Kohner-historien går dog helt tilbage til 1870erne.
De første år
Kohner Bros. kan føre rødderne tilbage til den lille landsby Tachau i det Østrig-ungarske kongerige. Her fandt Moritz Kohner et lille firma, der i træ dreje trædele til udsmykning af håndtag og sværd, som herefter blev sendt til Tyskland for at blive indhyllet i silke. Arbejderne var mode helt frem til 1900.
Moritz Kohner var teenager i 1851. Han blev grebet af guldrusen i Amerika, så han rejste til Californien for at grave guld. Han blev nu ikke rig i Guds eget land og rejste derfor året efter hjem igen. Her fandt han guld, men på anden facon.
Tachau-regionen havde rigeligt med ahorn, birk og ferskentræer samt ikke mindst fattige bønder, som havde lært sig kunsten at dreje træ på primitive trædrejebænke for at tjene lidt ekstra. Moritz Kohner blev kendt for at være blandt pionererne, som gjorde Tachau berømt for sine produktioner i træ.
I 1874 grundlagde Moritz firmaet, som senere blev til Kohner Bros. Inc. i Amerika mange år senere. Firmaet lavede blandt andet tønder med en speciel flot overflade, som kunderne faldt for. Kunstagtige tønder så dagens lys, rigt udsmykket, farvefulde og polerede. Fundamentet var lagt til finere arbejder i træ, specielt i legetøj - og for at kunne lave en masseproduktion, blev der lavet automatiske og effektive trædrejebænke.
Moritz's sønner Emil og Max kom i 1890 ind i branchen og firmaet skiftede navn til M. Kohner & Sons. Moritz døde i 1900 og Emil overtog firmaet.
Emil og hustruen Rosa fik sønnen Paul i år 1900, og i 1910 kom Frank til verden. Begge sønner overtog senere firmaet. Under 1. verdenskrig var Emil tvunget ind i det Østrig-ungarske militær. Efter verdenskrigen blev byen blev indlemmet i det nye land Tjekkoslovakiet og der kom hurtigt gang i træbranchen i Tachau.
Legetøjsproduktion
Paul og Frank Kohners første trælegetøj i "trykfigurer" var simple trækugler på snorer, men fra 1946-47 havde de det endelige design færdigt et "trække/trykke/skubbe" trælegetøj - i en svingende klovn. Klovnen var fra det tidspunkt fast varenummer i deres legetøjskatalog. Den mest populære trykfigur blev nu Tom siddende på en 3-hjulet cykel. Og så havde Tom de berømte Kohner-trækugler som arme og ben.

Push Button Puppets - trykfigurer
Heldet var med brødrene, da de fik alle rettigheder til "trækugle"-designet fra schweizeren Marty Meinard - retten til at lave dét trælegetøj, der i engelsktalende lande kom til at hedde Push Button Puppets - på dansk er den mest dækkende betegnelse nok trykfigurer. Deres første af slagsen kom til verden i 1947.
Legetøjsgiganten Fisher Price plus 28 andre legetøjsfabrikanter forsøgte snart at kopiere brødrenes trælegetøjsucces - mange retsager senere lykkedes det da også at stoppe nogle af efterligningerne. Men som det så ofte går i den slags tidskrævende sager, så var der bare kommet så mange efterligninger på markedet, at de var umulige at standse... under navne som Push Up Puppets for måske at understrege, at disse fabrikanters trykfigurer var anderledes og bedre end Kohner-brødrenes. I 1950 blev der solgt for over 50.000 dollars trykfigurer fra Kohner, og over 400 var beskæftiget i firmaet for at følge med efterspørgslen.
Samtidig begyndte Swedish Toy Company at lave trykfigurer efter Marty Meinards patent.
Plastik legetøj
Efter 2. verdenskrig kom plastik ind i legetøjets verden og tvang en overgang trælegetøjet helt ud af børneværelserne. Den samme ting kunne produces til under halv pris i plastik end i træ. Kohner Bros. fulgte med udviklingen, som bød på helt nyt og anderledes legetøj. Men det var dyrt at følge med, så mange års kæmpe overskudsproduktion af "trækugler" blev solgt for en slik over en toårig periode - pengene grundlagde firmaets overgang til plastik. Brødrenes største succes blev "Busy Box" (10 aktiviteter for voksne) og det i dag endnu populære spil "Trouble".

Billedet af original Kohner Howdy Doody Push Button Puppet, som her endda er unik, idet den originale salgsæske er bevaret. Denne trykfigur er desuden unik, fordi den repræsenterer overgangen fra træ til plastik, der skete i årene 1955 til 1960 - figurens fod og hoved er i plastik, mens resten er i træ.
Trykfigurerne laves fortsat rask væk over det meste af verden - alverdens dyr, fantasifigurer og menneskelignende figurer er blandt udbuddet i dag.

I 1969 blev Kohner Bros. solgt til General Foods, som igen videresolgte få år efter. Brødrenes firma er ikke mere, men en del af deres fantasifulde arbejder lever fortsat i bedste velgående og kan stadig fås på markedet, bare fra andre producenter. Paul Kohner døde i 1965 og Frank Kohner lever stadig, nu 91 år gammel.

Historien er blevet til på baggrund af Steven Kohner, lige som artiklens billeder er fra hans hånd - research, oversættelse og copyright Rolf Murhart, juli 2001 - billederne herunder er fra forskellige steder på nettet, hvor figurerne er/har været til salg.

Til venstre en franskproduceret hund i træ med læderører på en træfod. Hunden er fra 1950erne

Wakouwa

Trykfigurer blev i England ikke kun kendt som Push Puppets, men også som Wakouwa, lanceret af London-firmaet Lines Bros. Ltd.

 

 

 

 

 

...til højre et par - pige og dreng?

 

 

Denne fod er af stål... der er grøn trykplade i bunden - på den røde stålfod er monteret en trykfigur i træ...

 

Hunden herover står på sin originale salgsæske - og hele herligheden har set dagens lys i England i 1950erne

Tilbage til Murharts hjemmesider - til forsiden - denne side er lanceret 3. juli 2001 - copyright Rolf Murhart